Een bullet Journal starten: mijn ervaring

Een bullet Journal starten: mijn ervaring

1 February 2018 1 By fleur-talks

Hoi, en welkom bij mijn allereerste blogpost ooit! Ik heb een tijdje nagedacht over wat ik het onderwerp van mijn eerste blogpost wilde laten worden. Uiteindelijk heb ik besloten om voor een vertrouwd onderwerp te kiezen: Bullet journaling!

 

Ik ben nu bijna een jaar geleden begonnen met een bullet journal. Voor mij heeft het best even geduurd voordat ik door had wat ik een fijne manier van werken vond. Je wordt overal doodgegooid met wat hét beste notebook is en welke fineliners en pennen je vooral wel of niet moet gebruiken. In de werkelijkheid kom je al een heel eind met een simpel schrift van (bijvoorbeeld) de Hema en een balpen. Het enige wat ik gekocht heb toen ik startte met mijn bullet journal is een Leuchtturm1917 notebook.

 

Ik zag veel berichten van mensen die in dit notebook hun bullet journal startte vanwege het (inmiddels typische) stippel achtergrondje wat Leuchtturm gebruikt in haar notebooks. Het is een prima notebook om mee te beginnen, maar een bullet journal is heel erg persoonlijk. Persoonlijk vond ik hem na een paar maanden onhandig worden en ben ik opzoek gegaan naar een notebook met een wat kleiner formaat, maar wel een die met een stippen achtergrond werkt. Ik vond zelf de stippen achtergrond erg fijn omdat je geheel zelf een indeling kan maken zonder dat je aan lijnen vast zit. Wederom is dit voor iedereen persoonlijk. Uiteindelijk kwam ik bij het merk Nuuna terecht. Dit is een Duits bedrijf wat notebooks maakt van A5 en A6 formaat. Hier heb ik vervolgens mijn huidige bullet journal besteld.

 

In beide heb ik alles zelf ingedeeld. Het notebook was dus compleet blanco. Nu zijn er wel bullet journals waar richtlijnen, een index, en tips geschreven staan. Sommige mensen vinden dit fijn, anderen niet. Ik was er zelf geen voorstander van omdat ik mijn bullet journal zo veel mogelijk ‘eigen’ wilden maken. Ik had het gevoel dat ik dat kon doen door alles zelf te doen. Hier is een link naar een bullet journal waar wel al het een en ander aan hulplijntjes in staan.

 

Je hebt een bullet journal, wat nu?

 

Nu is het de bedoeling dat je voor jezelf gaat kijken wat je bij wilt houden in je bullet journal. Wil je hem alleen gebruiken als agenda, of wil je er veel meer dingen in bijhouden zoals bijvoorbeeld een habit tracker (waar je gewoonten van jezelf bijhoudt, maar bijvoorbeeld ook hoe veel fruit je eet) of je financiën. Het is allemaal mogelijk. Als je wat video’s wilt kijken voor inspiratie kan je het YouTube kanaal van AmandaRachLee heel erg aanbevelen!

Ik vond het in het begin vooral makkelijk om te starten met een agenda. Ik heb een jaaroverzicht gemaakt voor verjaardagen etc. en ben gestart met het opzetten van een maand. Hiervoor tekende ik een kalender om de maand zichtbaar in te maken, en vervolgens begon ik de weken hierna op bladzijdes in te vullen. Belangrijke data gaf ik een stipje of een kruisje in het maandoverzicht, zodat ik wist dat er die dag iets belangrijks te gebeuren stond.

 

In het begin was het best even wennen voor mij. Ik heb namelijk altijd al moeite gehad om een agenda bij te houden. Er gens had ik de hoop dat dit makkelijk zou zijn voor me omdat ik er zelf veel tijd en aandacht in stak. In de eerste week ging het goed en was ik er veel mee bezig. Daarna merkte ik dat ik het af en toe vergat. Ik ben hem toen overal mee naar toe gaan nemen. Hij zat altijd in mijn tas zodat ik, elke keer wanneer ik iets uit mijn tas haalde, mijn bullet journal zag. Zo werd ik er de hele dag door aan herinnerd dat ik kon plannen. Op een gegeven moment werd het automatisch. In de trein terug naar huis pakte ik hem uit mijn tas zodra ik zat om belangrijke punten van die dag op te schrijven. Het kan dus best even duren voordat het een automatisme wordt, maar wanneer het dat eenmaal is, kan je bijna niet meer anders.

 

Ik wil je vooral aanraden om lekker aan de gang te gaan met wat je zelf wilt. Niet te veel twijfelen, maar gewoon doen. Wat ik vooral als leerpunt had, is dat niet alles perfect hoeft te zijn. Er mag af en toe best een lijn staan die niet helemaal recht is, of waar je bent uitgeschoten. Wanneer je nu namelijk ‘bullet journal pages’ googled, kan ik je bijna 100% garanderen dat de eerste regels gevuld zullen zijn met foutloze strakke pagina’s. Dit is echter natuurlijk niet hoe de meeste bullet journals er uit zien, het is wel mogelijk, maar dat vergt vaak veel tijd. Wanneer je dat wilt, en er veel tijd voor over hebt, go for it. Maar de meeste van ons willen gewoon graag een bullet journal die hen helpt te plannen en dingen helpt bij te houden.

 

Liefs, Fleur