Recensie: De ruïnes van Gorlan (NL)

Titel: De Grijze Jager: de ruïnes van Gorlan

Auteur: John Flanagan

Genre: Jeugd, fictie

Rating: 4/5

 

Het verhaal

Will is klein voor zijn leeftijd, maar razendsnel en niet dom. Zijn hele leven heeft hij ervan gedroomd om ridder te worden, net als zijn vader, die hij nooit heeft gekend. Hij is dan ook hevig teleurgesteld als hij afgewezen wordt voor de krijgsschool van kasteel Redmont. In plaats daarvan wordt hij toegewezen aan Halt, de mysterieuze Grijze Jager wiens grootste talent lijkt te zijn dat hij zich onopvallend door het rijk kan verplaatsen. Met eniege weerzin leert Will om de geheime wapens van de Grijze Jagers te gebruiken: pijl en boog, een onopvallende camouflagecape en een eigenwijze kleine pony. Ook al verlangt Will hevig naar een zwaard en een stoer strijdpaard, als hij samen met Halt op een geheime missie gaat om de moord op de koning te voorkomen, komt hij erachter dat de wapens van de Grijze Jagers zo slecht nog niet zijn…

 

Mijn recensie

Ik heb deze serie al eens gelezen toen ik ongeveer 12 of 13 jaar oud was. Sinds dat ik ben gaan markeren en gaan schrijven in mijn boeken, had ik eigenlijk toch wel weer een keer zin om de serie opnieuw te lezen. Ik was erg benieuwd hoe ik hem zou vinden wanneer ik het boek wat meer ‘onder de loep’ zou nemen.

En wat vond ik het boek nog steeds leuk. Het heeft alles wat een goed fantasie boek moet hebben: karakters die door veel ontwikkelingen heen gaan, een wereld waar je direct meer van wilt weten, en een verhaal wat je niet weg kan leggen. Kortom, als 20-jarige vond ik het nog steeds geweldig om een boek te lezen wat oorspronkelijk voor 10+ kinderen bedoeld is.

Het verhaal speelt zich af in het land Araluen. We bevinden ons in een wereld vol ridders en, jawel, Grijze Jagers. Het is ontzettend leuk om te lezen hoe Will bekend wordt met het fenomeen van de Grijze Jagers. Hij maakt erg grote stappen in zowel zijn persoonlijke ontwikkeling als ontwikkeling met andere karakters.

Ook is het voor de verandering weer eens leuk om te lezen over een niet-bestaande fantasie wereld die zich afspeelt in de tijd van de midddeleeuwen. Zodra je dit boek gaat lezen kom je dan ook terecht in een wereld vol ridders, paarden, jagers en vooral een wereld vol geweldige vriendschappen tussen mens én dier.

Will knikte. “Misschien was het toch zo gek nog niet, een carrière bij de Grijze Jagers.”

Koop hier:

 

fleur-talks

Share

2 Responses

  1. Yes! 4 sterren! Het blijft een leuke serie, ook voor mensen die niet binnen die 8-12 jaar leeftijdscategorie vallen. Maar hey, volgens mij heeft de Fanclub dat al een tijdje bewezen, haha.

    Keep up the good work, kiddo!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment